NIEUWS - 11/03/2004 - PRIMEUR: Agave Kruijssen over het nieuwe Sprookverhaal!


We hadden het al aangekondigd, maar nu is het dan zo ver: Agave Kruijssen vertelt over haar nieuwe Sprookverhaal!

'Het achtste Sprookverhaal is géén ridderverhaal

...maar een verhaal over de beroemdste Nederlandse zeeman aller tijden. Met zijn spookschip bevoer hij de wereldzeeën en joeg hij menig trots schip naar de kelder. Midden in de nacht, tijdens een vliegende storm, dook hij plotseling op uit het niets en iedere zeeman wist dan dat zijn laatste uurtje geslagen had. Het spookschip was een prachtige Hollandse driemaster met een rijkversierde spiegel zoals we ze nu nog kennen van zeventiende-eeuwse schilderijen. Maar dit schip had iets vreemds: het zeilde tegen de wind in en geen storm heeft het ooit klein gekregen. De matrozen hoefden niets te doen en lagen laveloos op het dek. Alleen de kapitein was nuchter. Roerloos stond hij op het bovendek, zijn blik gericht op onbekende verten.

Wie was deze zeeman die eeuwenlang de zee terroriseerde? Vooral voor de kusten van westelijk Afrika schijnt hij vreselijk huisgehouden te hebben.
Oude verhalen vertellen van een jonge kapitein, Dirk van der Decken, die ooit Gods woede wekte door luid vloekend te beweren dat hij Kaap de Goede Hoop zou ronden, ook al zou hij zijn hele leven moeten varen.
Het achtste Sprookverhaal gaat over deze Dirk. Over zijn moed en zijn wanhoop, over zijn eindeloze zeereis en over de aller-, allerlaatste kans die God hem nog wil bieden. Het gaat ook over een weddenschap tussen God en de duivel. God wil niet geloven dat de mens zo slecht is als de duivel beweert en samen kiezen ze Dirk als 'voorbeeld-mens' die hun gelijk zal bewijzen. Is Dirk goed, zoals God hoopt? Of is hij zo slecht als de duivel meent te weten? En wie is het meisje dat Dirk kan redden?
Je kunt het lezen in De Vliegende Hollander. Het boek verschijnt in augustus/september 2004.'